Metamorfoza salonu

Dalej

Metamorfoza salonu

Metamorfoza wnętrza dotyczyła głównie zmiany układu funkcjonalnego oraz aranżacji salonu, jadalni i kuchni. Za priorytet postawiono wygodę użytkowania pomieszczeń oraz spójność kompozycyjną. W galerii znajdują się zdjęcia pokazujące pomieszczenia przed oraz po zmianie projektowej. Zachęcam do oglądania!

Kuchnia

W kuchni została zmieniona zabudowa kuchenna z tradycyjnej drewnianej, na białą nowoczesną kuchnię z czarnymi granitowymi blatami. Zamiast ogromnego stołu pojawiła się wyspa kuchenna z przeszkloną, podświetlaną witryną. Pojawił się również stół, który wcześniej znajdował się w salonie – jest drobny, więc idealnie zmieścił się pod oknami kuchennymi. Drzwi lodówki zostały zmienione na czarne szkło, aby wizualnie pasowały do sprzętów kuchennych. Kolorystyka ścian to biel oraz brąz. Biały kolor optycznie powiększył oraz rozjaśnił pomieszczenie, komponując się z lakierowanymi białymi frontami. Ściana brązowa pomogła zamaskować i ujednolicić drzwi przesuwne do domowej spiżarki. W pomieszczeniu pojawiły się też akcenty – takie jak czarne naklejki z sztućcami, czy oddzielająca kuchnię od reszty pomieszczeń ściana szklana. Wart zwrócić również uwagę na oświetlenie – tradycyjne lampy zostały zmienione na dużą, okrągłą czarną lampę z kinkietami do kompletu. Zaskakujący detal stanowi oświetlenie nad wyspą kuchenną – podwieszany sufi z czarnymi halogenami natynkowymi, całość wykończona jest ramą z lustra(!). Taki zabieg pozwolił optycznie powiększyć przestrzeń i dodać elegancji. Biała kuchnia została ożywiona dodatkami w kolorze limonki.

Jadalnia

W jadalni wcześniej znajdowała się sofa narożna z stolikiem kawowym, jednak odległość do oglądania telewizora była zbyt duża. Dlatego w miejscu tym znalazł się ogromny stół jadalniany, który wcześniej stał w kuchni, a sofa znajduje się przy kominku i telewizorze. Ogromny stół z sześcioma krzesłami pełni funkcję jadalni. Najbardziej efektownym detalem jest kryształowy żyrandol znajdujący się centralnie nad stołem. Jego dynamiczny kształt oraz mieniące się kryształki, dodają nowoczesności oraz elegancji wnętrzu. Na bocznych ścianach zamontowano też kryształowe kinkiety. Wcześniej dominował tu bardzo intensywny, żółty kolor ścian. Został on zmieniony na beżowo-brązową przestrzeń. Brązowa ściana za stołem ma na celu optycznie zmniejszenie bardzo długiego pomieszczenia, które przechodzi z jadalni w salon.

Salon

Salon stanowi przytulny kącik składający się z kominka, sofy narożnej, stolika kawowego oraz telewizora. Wcześniej znajdował się tu stół, który teraz znajduje się w kuchni, a sofa została przeniesiona z obecnej jadalni. Tutaj również zastosowana zabieg optycznego skrócenia poprzez zastosowanie brązowej farby na ścianie (ciemna barwa optycznie przybliża przestrzeń). Całość udekorowana jest ozdobnymi poduszkami oraz zasłonami. Całość wnętrza została rozjaśniona, optycznie powiększona oraz dopracowana pod względem wygody użytkowania pomieszczeń. Powstało spójnie kompozycyjnie i bardzo stylowe wnętrze, nowoczesna a zarazem bardzo eleganckie.